Nii naeris kui ka kaalikas on ristõieliste sugukonnast pärit taimed. Mõlemad taimed on kaheaastased, kasvatades esimesel aastal maapealse lehepuhma ja mugulja toitaineterikka juure ning teisel aastal õisikuvarre ja õied. Mõlema taime õied on kollased ja nektaririkkad, taimede viljaks on kõder. Mõlemad köögiviljad on madala kalorsusega, kuid kiudainerikkad. Naeris on väga maitsev noorena toorelt, vanemana puitub ja muutub kibedaks. Lisaks juurele võib tarvitada ka lehti – neid tuleks enne kuumutada, siis paraneb maitse ja lehtede karvasus ei ole enam tunda. Tasuks hoopis rohkem kasutada ka kuumtöödelduna paja- ja ahjuroogades. Kaalikas on parema säilivusega ja seisab ületalve probleemideta. Kaalikat tasub tarbida südamehaiguste põdejatel, aga ka nende tõbede ennetamiseks. Sobib ravimköögiviljana kasutamiseks kurgupõletike, külmetushaiguste ja unetuse puhul ning ka valuvaigistina, haavaparandajana, bronhiidi ja astma leevendajana. C-vitamiini rikas juurvili sobib väikelaste menüüsse ja dieedipidajale.
Edasi lugemiseks , telli digipakett või osta artikkel
0,59 € Osta artikkel